FAQ (veelvuldig gestelde vragen) (1)

Algemeen

  1. Informatie over back-ups

    Wat zijn het?

    Back-ups zijn bestanden waarmee je terug kunt naar het verleden. Niet zozeer jij, maar wel van bijvoorbeeld je website of e-mail. Je verwijdert per ongeluk je volledige e-mail inbox? Overschrijft je website en verliest daarbij gegevens? Of in een erger geval, je website wordt gehackt? Met een back-up kun je de situatie zoals die was ten tijde van het maken van de back-up terugzetten, of hier bepaalde gegevens uitplukken.

    Een back-up is vaak één ingepakt bestand, waarin alle losse bestanden van de website of een e-mailadres staan. Gaat het om één of enkele bestanden die je nodig hebt, dan kun je een back-up vaak lokaal (op je eigen PC dus) uitpakken en het benodigde bestand zoeken. Is er iets ernstigers aan de hand, dan is het terugzetten van de hele back-up vaak de oplossing.

    Waarom zou je back-ups moeten maken? Er zijn legio situaties te bedenken waarbij een back-up van belang is. Per ongeluk verwijderen van belangrijke bestanden, iemand toegang verschaffen tot je website die iets over het hoofd ziet, een hardwarematig falen van de server, om er maar een aantal te noemen.

    Wij maken voor al onze hostingpakketten iedere nacht back-ups en bewaren deze 6 dagen totdat deze weer overschreven wordt. Je kan zelf ook gemakkelijk via je controlepaneel je eigen back-ups maken.

    Als je je website door iemand anders hebt laten maken, dan kan je bij die partij navraag doen over het bestaan van een back-up. De designer of developer zal waarschijnlijk nog een back-up van de website hebben ten tijde van oplevering. Als je een onderhoudscontract met dit bedrijf heb afgesloten, worden er misschien zelfs periodieke back-ups gemaakt.

    Om het zekere voor het onzekere te nemen, of als je je eigen website in beheer hebt, maak je de back-ups dus gewoon zelf.

    Tip: Controleer ten minste een keer per maand even of je website het nog doet! Soms gaat er wel eens wat fout waar je dan voor moet ingrijpen en als je daar te lang mee wacht, kan het wel eens te laat zijn.

    Hoe doe ik dat?

    Het maken van back-ups kan op een aantal verschillende manieren. Het is sowieso afhankelijk van wát je wilt back-uppen. De website, databases, e-mailaccounts?

    Binnen het controlepaneel zijn er verschillende opties om een back-up te maken. De meest betrouwbare en complete manier om dit te doen is via het controlepaneel van je hostingpakket via de knop 'back-ups'. Hiermee kun je niet alleen je website back-uppen, maar ook bijvoorbeeld databases en e-mails/e-mail instellingen.

    Verder zijn er nog andere opties, je kunt natuurlijk ook via FTP alle bestanden en mappen van je website naar je lokale PC kopiëren en via het controlepaneel een database back-up maken via 'MySQL Databases' of via een databasedump vanuit phpMyAdmin.

    Gebruik je IMAP om je e-mail te controleren en wil je deze ook veilig stellen? Stel dan in je e-mailprogramma eens een POP3-account in. Dit account download dan alle e-mail naar de PC zelf.

    Let op: Als je een POP3-account instelt, let er dan op dat je de optie "een kopie van alle e-mail achterlaten op de server" inschakelt en "Kopie verwijderen na x dagen" uitzet! Anders gooi je de e-mailtjes van de server weg en verdwijnen ze uit je reguliere (IMAP) account.
    29 okt. 2023